понедельник, 24 октября 2011 г.

Відкритий лист Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ до Президента України


Президенту України
Януковичу В. Ф.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Пане Президенте, ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ» (далі – Мережа ЛЖВ) звертається до Вас з приводу гуманітарної катастрофи, яка пов’язана з обвалом десятирічної національної програми лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу, що призведе не лише до колосальних фінансових втрат, а й до смертей тисяч українців.  

Така ситуація є наслідком затягування процесу поставки антиретровірусних препаратів (АРВ-препаратів), закуплених за кошти Державного бюджету у 2011 році. Понад 25 тисяч ВІЛ-позитивних українців, які зараз отримують АРВ-препарати та близько 9 тисяч осіб, які стоять у черзі на лікування, можуть не дочекатися життєво-необхідних ліків. Уже зараз нестача препаратів призводить до того, що щодня від СНІДу в Україні помирає 9 осіб.

Особливу тривогу викликають затримки поставок препарату лопінавір/ритонавір, який у тому числі приймають ВІЛ-позитивні вагітні для унеможливлення передачі ВІЛ своїм майбутнім дітям. На даний час Комітетом з конкурсних торгів МОЗ України винесено попереднє рішення про закупівлю даного препарату в індійської компанії Hetero Drugs Limited. Відсутність достатніх гарантій якості та безпечності зазначеного препарату та значне перевищення ціни може призвести як до нанесення шкоди здоров’ю пацієнтів, так і до економічних збитків державі у розмірі понад 25 млн. грн. Оскільки закупівля даного препарату затягується, складається враження, що чиновники МОЗ України зацікавлені у отриманні особистого зиску із ситуації, що склалася.

Просимо Вас, Вікторе Федоровичу, забезпечити виконання пункту 1 Вашого Доручення «Щодо запобігання поширенню епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні та забезпечення доступної медичної допомоги для ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД громадян України» від 30 серпня 2011 року та до 15 листопада 2011 року забезпечити наявність якісних АРВ-препаратів у регіонах України. 


           З повагою,
Голова Координаційної ради
ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»                                                         В.О. Жовтяк

Комментариев нет:

Отправить комментарий