воскресенье, 24 ноября 2013 г.


В установах пенітенціарної служби вшанували память загиблих від голоду

під час Голодомору 1932 – 1933 рр.

Минулого тижня в Маріуполі вшанували пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років. Напередодні для засуджених і увязнених, що перебувають в установах поблизу Маріуполя, були проведені зустрічі на тему: «Уроки історії: Голодомор 1932-1933».

Траурний захід, присвячений 80-й річниці початку трагедії, яка забрала життя мільйонів, було ініційовано спостережною комісією та адміністрацією установ, та гаряче підтримано громадськими активістами з БО «Клуб «Майбутнє». Зустрічі проходили у  декількох установах ДПтС України в Донецькій області: Приазовській виправній колонії №107, Маріупольському виправному центрі №138 та Маріупольському слідчому ізоляторі. Всього близько двох сотень бажаючих з числа засуджених, які прибувають в цих установах пенітенціарної служби взяли участь у жалобних заходах, щоб вшанувати пам'ять тих, хто загинув у роки Великого Голоду.

Захід проводився представниками спостережної комісії при Іллічівської районної адміністрації Селіверстової Світланою Олександрівною і Бурлак Любов Олексіївною, за безпосередньою участю фахівців із соціально-психологічної роботи установ ДПтС і співробітників БО "Клуб "Майбутнє": психолога Пенашкиной Євгенії Анатоліївни та юриста Курачицкого Григорія Сергійовича. Засуджені переглянули документальний фільм з інформацією про страшну трагедію, ділилися спогадами родичів і своїми думками. Найбільше число тих, хто чув про трагедію від бабусь і дідусів, знайшлося - як не дивно - в слідчому ізоляторі і серед жінок, які знаходяться в Приазовській виправній колонії. У виправному центрі для чоловіків виявилося більше представників тієї молоді, хто не чув про те, що відбувається в 30-ті роки від близьких, не читав відповідної літератури. Напевно, тому деякі з присутніх з непідробним інтересом приймали нові для себе факти, задавали уточнюючі питання. Родзинкою бесід у виправних установах стали додаткові теми: передумови для штучного створення умов для голодомору/геноциду і способи їх здійснення при тоталітарних режимах і фізіологічні особливості пристосування організму до тривалого голодування, його наслідки для фізичного і психічного здоров'я.

В цілому, захід виявився корисним не тільки з морально-етичної точки зору, але і нес із собою  інформаційне та комунікативне навантаження. Адже тільки відкрите спілкування, здатність до взаємодії, до ведення неупередженої дискусії, де право на власну думку та її висловлення має кожен з присутніх, пробуджує в людях не тільки інтерес до теми, але й можливість розширити кругозір, здатність до співпереживання, розуміння причин і наслідків уроків, які підносить нам історія.

В установах нам показали молитовні кімнати, де справжні прихильники релігійних обрядів пом'януть у своїх молитвах душі безневинно померлих у часи Голодомору у найближчі вихідні. Також учасники зустрічей приєдналися до загальнонаціональної Хвилини мовчання.



Довідка:26 листопада 1998 року президент України Леонід Кучма підписав указ про встановлення Дня пам'яті жертв Голодомору, який з тих пір відзначається щорічно кожну четверту суботу листопада. Пізніше до указу були внесені зміни, і ця дата звучить тепер як День пам'яті жертв Голодоморів і політичних репресій.

Ми вже приймали участь в подібних заходах, присвячених жертвам політичних репресій, і в цей раз були приємно вражені тим, з якою цікавістю засуджені вивчають історичні події разом із нами.

Комментариев нет:

Отправить комментарий