понедельник, 20 мая 2013 г.

Погляд у минуле. День жертв політичних репресій.


У суботу, 18 травня 2013 року, на виконання Указу президента України №431 від 21.05.2007 Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937 - 1938 років, за ініціативою членів спостережної комісії та адміністрації Маріупольської виправного центру №138 було проведено інформаційний захід з засудженими. Темою заходу було обрано таку, що є найбільш вичерпною: «День памяті жертв політичних репресій. Погляд у минуле.»

За участю постійного секретаря Комісії при Іллічівської райадміністрації Селиверствой Світлани Олександрівни, члена комісії та виконавчий директор БО "Клуб "Майбутнє" Бурлак Любов Олексіївни, за інформаційної підтримки психолога БО "Клуб "Майбутнє" Пенашкіної Євгеніі,  проведено тематичний захід з людьми, які знаходяться в МІЦ-138. На зустріч прийшли і офіцери: в. о. начальника Маріупольського виправного центру №138 майор внутрішньої служби Колесников Олег Євгенович, начальник відділу по соціальній та психологічній роботі Яроцький Олександр Вікторовіч, начальник відділу нагляду та безпеки Захаров Олександр Петрович, та інші.
З метою належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства та у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору - масових політичних репресій 1937 - 1938 років, на підтримку ініціативи громадськості щорічно у третю неділю травня в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій. Цьогоріч цей день припав на 19 травня.
Цей день покликаний привернути увагу суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням терору, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

Указом Президента України Віктора Ющенка № 431/2007 від 21 травня 2007 року дні пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій розведено у часі. День пам'яті жертв голодоморів залишився що четвертої суботи листопада, натомість, третя неділя травня встановлена Днем пам'яті жертв політичних репресій.

З метою сприяння адміністраціям установ виконання покарань УДПтС України у проведенні соціально-виховної роботи із засудженими, спостережним комісіям та громадським організаціям було запропоновано провести тематичні заходи з метою посприяти ініціативі пробудження інтересу до історії серед засуджених, до теми побудови справедливого громадянського суспільства та тої ролі, яка відведена кожному з нас у досягненні та розвитку суспільно значущих цінностей.

Природно, що згадка теми про репресованих не могла не викликати певних емоцій і сарказму у засуджених, проте в процесі заходу всі учасники змогли провести аналіз ситуації, що склалася зараз, і в ті роки тоталітарного режиму, коли репресій та осуду масово піддавалися невинні люди. Тема була цікавою для мешканців центру, викликала плідне обговорення, результативну взаємодію учасників заходу. Так, було повідомлено, що тільки за період 1937-38 рр. в Сталінській (Донецькій) області було засуджено 25531 осіб, у тому числі до виправних робіт у таборах (в основному, в несприятливих кліматичних зонах) 6 117 осіб, було розстріляно 17 561 людей, і лише 127 чоловік засуджено до тюремного ув'язнення, і тільки 76 - виправдано. Таким чином, кількість виправдувальних вироків становить всього 0,3% від числа цих людей, а кількість смертей з числа репресованих в ці 2 роки склало 69,72%. У цій частині заходу обговорили загальну цінність - життя, дану людині від народження, і те, як норми міжнародного законодавства трактують життя людини, як невід'ємну цінність.
В процесі бесіди було наголошено, що саме безневинність загиблих та той факт, що в них було відібрано життя, відокремлює трагедію часів радянського терора від факту відбування покарання за правопорушення у наші часи. Зараз кожен має можливість на справедливий суд та захист адвокатів-фахівців, на відміну від того часу, коли цілеспрямовано і масово знищувалися жителі країни, іноді тисячами щодня, без права надії на справедливість. Також репресіям піддавалися сім'ї засуджених, страждали старі й хворі, дітей назавжди розлучали з батьками, а жінок - з чоловіками.

Присутніми засудженими були задані питання про те, як можна вплинути на побудову справедливого повноцінного суспільства, де кожен буде захищений, буде мати можливість реалізувати свої законні права - на працю, освіту, здоров'я, житло, свободу пересування. Основною рекомендацією послужило наступне: розвиватися і освічуватися, шукати правду, формувати у себе чітке уявлення про те, що відбувається, вивчати історію і культуру як світову, так і свого народу, тренувати мислення, прагнення до рефлексії та логічного сприйняття, отримувати досвід і робити висновки з тих трагічних і жахливих помилок, які ми здійснюємо самі і які можна знайти в історії. Трохи поговорили про правозахисний рух в Україні, про який засудженим нічого не було відомо, хоча кожен з них може зробити свій вклад в розвиток гідності, права, справедливого суду. В другій частини заходу обговорювалися гострі соціальні питання, які хвилюють засуджених. Фахові коментарі та відповіді були надані представниками спостережної комісії, адміністрацією установи, керівником та психологом БО "Клуб "Майбутнє". Співробітниками благодійної організації був відзначений куточок правової інформації з безліччю стендів, один з яких присвячений міжнародному праву і Правам людини. На стенді представлено вичерпну інформацію з посиланнями на першоджерела, вказані відповідні телефони та адреси служб і відомств, а також контакти корпусу омбудсмена, уповноваженого в Україні з прав людини, куди за допомогою може звернутися кожен.
Всі присутні висловили впевненість, що довгостроковим, але обов'язковим результатом від об'єднання наших зусиль стане побудова справедливого і повноцінного суспільства.

четверг, 16 мая 2013 г.

Победитель конкурса на лучший ГЕРБ семьи. Красота, как мы её видим.

Жаль, мы не сможем передать Вам всю ту красоту, которую могли видеть на площади Драмтеатра в среду, 15 мая. В этот день традиционно отмечается День семьи, и благодаря дружественному приглашению инициаторов и организаторов мы снова смогли немного отвлечься от работы и заглянуть в мир света, надежды и веселья. Удивила посещаемость мероприятия горожанами, присутствовали большие дружные семьи с детьми, желающих приглашали рисовать на мольбертах и разрисовывали самих, гостям раздавали шарики, печатные наборы и подарки, прошла прекрасная шоу программа.


Для нас был особо интересен конкурс гербов семьи, так как изначально мы планировали нарисовать и представить на суд зрителей свой герб, потому что давно уже отождествляем нашу команду с семьёй. Но после длительных дебатов решили, что не будем подменять понятий и что уместнее будет просто наградить тех, чьи работы будут нам наиболее созвучны, что будет интереснее оценить творчество семей, проанализировать видение мариупольцами семейных ценностей. Нашим критерием были: честность, чёткость и эмоциональность рисунка. 

Мы заметили прекрасную хрупкую девочку, которая самостоятельно на наших глазах выполняла рисунок без помощи взрослых, и единогласно решили отметить её творческую работу скромным призом и памятной грамотой. Коллегию по оценке составили исполнительный директор Бурлак Любовь и юрист, партнёр организации Григорий Курачицкий. Также были отмечены детишки одной из сотрудниц организации, Супрунец Натальи, которые отпечатками ручек и ножек изобразили прекрасный герб. Издательский до "7Я" предоставил им набор печатной продукции.  Психолог организации отметила эти две художественные работы, как наиболее самобытные и информативные - искренние и открытые, в них дети сказали то, что хотели сказать. Мы искренне желаем всем участникам и участницам мероприятия дальнейших творческих успехов, чтить традиционные ценности, быть открытыми к новому и всегда быть востребованными, каждый день ощущать поддержку и тепло близких, делиться с ними победами и радостями!
 Так держать, ребята!!!
Очень надеемся раздобыть снимки этого мероприятия с изображениями работ, которые мы обязательно разместим в этом блоге и в своей группе соцсети Faceook

Маршрут выходного дня - "Клуб "Майбутне" в Аллее Ветеранов


Накануне мероприятия, которое положило начало длительной серии субботников и озеленительных работ в городе в течение апреля, инициированных городской администрацией, мне позвонил знакомый активист-общественник и предложил принять участие в закладке Аллеи Ветеранов в парке Приморского района города, дабы поддержать усилия руководства города в его дальнейшем благоустройстве.


Так уж вышло, что команда нашей благотворительной организации работает 7 дней в неделю и 356 дней в году, поэтому наши ребята единогласно решили поучаствовать в воскресной посадке деревьев, чтобы размяться, отвлечься от реалий ВИЧ-сервиса и хоть немного пообщаться с природой и друг другом вне рабочей обстановки. Высадив около 30 деревьев (а нас было три девочки и три мальчика), мы помогли с саженцами более взрослым дамам-общественницам, успели демонтировать часть разрушенных оградок, собрать неимоверное количество бутылок, осколков и прочей гадости. Довольные и чумазые, мы поехали проведывать тех участников нашей дружной команды, которые в силу состояния здоровья не смогли приехать.

Для нас посадка деревьев оказалась явлением символичным, ведь теперь где-то растут деревца, на которых вырастут плоды и листья, разовьётся мощная  корневая система, пчёлы будут опылять медоносы, принося в свои пчелиные хозяйства ценный мёд. Это будут акации и липы, которые, без сомнения, переживут любого из ныне живущих. Самому младшему нашему волонтёру Иллюше - 5 лет, самому старшему Дмитрию - 49.


Спасибо Наташе, Любе, Жене, Серёже, Илье и Диме за плодотворную работу.